Sivut

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Automatkalla: reitin suunnittelusta

Euroopan kartta tulee autoreissuilla nopeasti tutuksi. Kiinnostavia, historiallisia ja kauniita paikkoja ja mahtavia maisemareittejä on pilvin pimein, joten tylsistymisestä ei ole pelkoa. Ennemminkin kyse on runsaudenpulasta.

Tässäpä vinkkini onnistuneeseen reitin suunnitteluun.


Loman pituus vaikuttaa ajoreitin valintaan eniten. Suunnittele kotona, mitä haluat matkalla nähdä ja arvioi, mihin kaikkeen aika riittää. Tässä kohdin pidä homma lapasessa: älä ahnehdi ja suunnittele liian pitkää reittiä. Tarkoitus on nauttia, ja paahtaminen kiireellä paikasta toiseen vesittää koko idean.

Älä kuitenkaan suunnittele reittiä pilkuntarkasti ennen lähtöä. Suurten linjojen määrittely etukäteen riittää mainiosti. Näin jää tilaa mielijohteille ja pakottaville muutoksille. Matkalla kun voi sattua mitä tahansa.

Älä luota pelkkään navigaattoriin, vaan varaa mukaan ainakin Euroopan-kartasto. Sillä pärjää pitkälle, ja sen avulla on kätevä pohtia reittiä, jos ja kun suunnitelmat matkalla muuttuvat alkuperäisistä. Kartta on hyvä olla olemassa, sillä lomalla ei ole kiva käyttää aikaa ja rahaa uuden navigaattorin metsästämiseen, jos edellinen levähtää käsiin. Pienempien alueiden karttoja saat hankittua tarvittaessa matkalta.

Reittivalinnassa kannattaa muistaa teiden kunnon vaikutus ajoaikaan. Navigaattorin arvioima matka-aika voi todellisuudessa olla kaksin- tai kolminkertainen esimerkiksi vaikeakulkuisilla vuoristoteillä, kaatosateessa, ruuhkassa tai tietöiden vuoksi. Huomioi vuoristossa, että tunnelien aukioloajoissa voi olla rajoituksia. Varaudu siis viivytyksiin ja ota pitkä pinna ja huumorintaju mukaan ohjaamoon.

Moottoritie- ja tunnelimaksut tuovat lisähintaa matkalle. Maksut on hyvä pitää mielessä reittiä suunnitellessa. Saksassa ei ole moottoritiemaksuja, mutta esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa on. Maksu tapahtuu tarkastuspisteillä usein kolikoilla, joten hiluja on hyvä olla taskut puolillaan.

Pakollinen moottoritietarra on käytössä ainakin Tšekeissä, Sveitsissä ja Itävallassa. Sveitsissä tarran hinta on noin 30 euroa. Pieni poikkeaminen maan moottoritiellä tulee siis melko kalliiksi.


Reittisuunnittelun aakkoset tiivistettynä:
  • Älä ahnehdi. Harva paikka häviää kartalta, vaikka et kävisikään siellä juuri tällä matkalla.
  • Älä aliarvioi kunnon kartastoa. Tekniikka on hyvästä, mutta se voi myös pettää.
  • Varaa tarpeeksi aikaa. Minnepä tässä kiire, lomalla kun ollaan!
  • Varaudu yllättäviin tilanteisiin. Saatat esimerkiksi ajaa vahingossa väärään maahan ja joutua ostamaan moottoritietarran. (Kokemusta on.)
  • Ota mukaan rutkasti seikkailumielialaa, huumorintajua ja rentoa loma-asennetta.
Mikä on teidän tyylinne reitin rakentamiseen? Tuurilla matkaan vai tarkka suunnitelma takataskuun?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti